DEXIA (Belfius)

map story palestine

Dexia Bank and Belgian Government Finance Illegal Israeli Settlements in Occupied Palestine

UN Special Rapporteur Richard Falk rebukes Dexia Bank and Belgian Government

Global Research, October 22, 2013

by Mario Franssen, Intal spokesperson

 Richard Falk, the U.N. Special Rapporteur on the Situation of Human Rights in thePalestinian Territories Occupied since 1967, describes in his report to the UN General Assembly that the Belgian government can be held responsible for the funding by Dexia Bank of illegal settlements in the occupied Palestinian territories.

For the second consecutive year, Richard Falk has examined the politics of Dexia Bank in the occupied Palestinian territories, through its subsidiary Dexia Israel. In his report submitted to the General Assembly of the United Nations on October 29, 2013, he is quite harsh for the Belgian government.

 The Belgian government is the majority shareholder of Dexia Bank with 50,02 % of the shares. Dexia Bank in turn is 66 % owner of Dexia Israel. In his report Mr. Falk makes very clear that this can have serious consequences.

The Belgian government under fire

The Special Rapporteur sees at least five elements that can put the Belgian government in an awkward position:

 1. Since Belgium has signed the Geneva Conventions, and Dexia Israel violates Article 49 (p 6) of these conventions, Belgium fails in its duty to enforce these agreements (p.15 of the report)
 2. The Special Rapporteur states that Dexia Israel violates Human Rights. Because the Belgian government is majority shareholder, Belgium must take the necessary steps to prevent these activities and / or punish those responsible within Dexia Israel (p. 15-16)
 3. Richard Falk also criticizes Dexia because it has withdrawn from the Global Compact, a self-regulatory instrument within the United Nations of which Dexia Bank was a member. This is especially surprising because Dexia Bank withdrew in April 2013, after the Belgian government became the majority shareholder (p. 16)
 4. International Criminal Law is applicable according to Mr. Falk. Belgium is a signatory of the Rome Statute.Thus Belgian citizens fall under the jurisdiction of the International Criminal Court. The ICC could investigate whether Dexia staff is involved in war crimes. (p. 16-17)
 5. The Belgian State can be held responsible for the damage caused by its bank, Dexia. Possibly this may lead to the payment of damages and reparations. (p. 17)

 Finally Mr. Falk criticizes the Belgian government in the conclusions (p. 23-24) and calls on the Belgian NGO’s and human rights organisations to continue to put pressure on the Belgian government to end its involvement in the illegal colonization of the occupied Palestinian territories.

 * Read the full report of the Special Rapporteur:http://www.un.org/en/ga/third/68/documentslist.shtml

For the full article: http://www.globalresearch.ca/dexia-bank-and-belgian-government-finance-illegal-israeli-settlements-in-occupied-palestine/5355195

—–

DEXIA – BELFIUS: Belfius Bank and Insurance, known as Dexia Bank Belgium up until 1 March 2012, is a for-profit PLC originally founded to meet local authority needs. Belfius emerged from the dismantling of the Dexia group, of which it was part until 10 October 2011, when it was purchased by the Belgian State for 4 billion euros. The company’s headquarters are in Brussels.

Advertisements

4 thoughts on “DEXIA (Belfius)

 1. Dexia was niet alleen betrokken bij het financieren van Israelische nederzettingen.
  De Vlaamse politieke partij N-VA die de burger zware lasten oplegt, beweert dat door het zogenaamde Dexia-debacle elke Belg nu een schuld van minstens 600 euro torst (bovenop de al bestaande staatsschuld). Zij eist dat er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht…
  —-
  Belfius en Dexia

  Dexia kwam al snel na het uitbreken van de financiële crisis in het najaar van 2008 in de problemen. In 2011 werd de situatie onhoudbaar en werd de groep ontmanteld.

  Als gevolg van het Dexia-debacle torst elke Belg nu een schuld van minstens 600 euro, bovenop de al bestaande staatsschuld. De N-VA heeft herhaaldelijk duidelijkheid en transparantie gevraagd in het dossier Dexia/Belfius en de verhouding met de top van het ACW.

  De belastingbetaler heeft het recht te weten wat er gebeurd is met zijn belastinggeld.

  De beslissingen die in dat dossier werden genomen door de Belgische regering moeten onderzocht worden. Ondanks herhaaldelijke oproepen van de N-VA kwam er echter geen parlementaire onderzoekscommissie.

  Dexia blijft vandaag de grootste molensteen rond de publieke financiën.

  https://www.n-va.be/standpunten/belfius-en-dexia

  Like

 2. Alhoewel de N-VA een politieke partij is die de mensen mateloos belast (en men pleitte zelfs voor een afschaffing van de vakbonden), geeft zij hier en daar interessante informatie…
  ——-
  ‘Willen we opnieuw een Dexia-verhaal? Houd de vakbond weg bij de bank’

  11 februari 2016

  De christelijke vakbond LBC vindt dat de gemeenten en “het middenveld” de staatsbank Belfius moeten kopen. ‘Los van de vraag of de gemeenten (en de vakbond) hiervoor de nodige middelen hebben, is een nieuwe deelname van de politiek het christelijk middenveld aan het beleid van de bank te gek voor woorden’, zegt N-VA Kamerlid Peter Dedecker. ‘Hebben we dan niets geleerd uit Dexia?’

  In een persbericht van donderdag pleit de bediendencentrale van het ACV om van Belfius een lokaal verankerde bank te maken, een mengvorm tussen staatsbank en coöperatieve bank. “Aandeelhouders zetten banken onder druk om altijd maar meer winst binnen te rijven”, stelt de vakbond als verklaring voor de financiële crisis van 2008. In De Tijd van vrijdag voegt Elke Maes, nationaal secretaris Financiën bij de LBC-NVK, er aan toe dat die coöperatie moet bestaan uit de gemeenten en “middenveldorganisaties”, waaronder vakbond ACV en ziekenkas CM.

  Blijkbaar heeft de vakbond nog niets geleerd uit het Dexia-debacle. Dexia is ontstaan uit het Franse Crédit Local, zusterorganisatie Gemeentekrediet (in handen van de Belgische gemeenten) en coöperatieve bank BACOB. Naast de particuliere eigenaars van beursgenoteerde Dexia-aandelen en de participatie van de Franse staatskassen, was Dexia in handen van de Belgische gemeenten (via de Gemeentelijke Holding) en Arco, een coöperatieve met naast 800.000 particuliere coöperanten ook tal van organisaties van ACV, CM en ACW die in de feiten de plak zwaaiden. De rest van het verhaal kennen we: de grootheidswaanzin leidde tot een ongeziene bubbel van wereldwijde kredieten en participaties, gefinancierd door leningen bij andere banken. Met nationaal ACV-secretaris Paul Scheins in de Raad van Bestuur van dochterfirma DVV waagde men zich zelfs aan exotische uitstapjes naar belastingparadijzen als Barbados. Uiteindelijk barstte de bubbel op de dividendenhonger van Arco en de Gemeentelijke Holding, en moest de belastingbetaler opdraaien voor het casinokapitalisme van de gemeenten en het christelijk middenveld.

  De pijnlijke realiteit is dat de privaat bestuurde banken vandaag geen risico meer inhouden voor de belastingbetaler: bij Fortis werden de verliezen vooral gedragen door de aandeelhouders en zijn er geen staatswaarborgen meer, terwijl ook bij KBC haar leningen terugbetaalde aan de overheid met een fikse premie erbovenop. Deze laatste private bank is de enige waar we tot nu toe geld aan verdiend hebben. De door vakbonden en politici bestuurde banken Dexia en Ethias blijven daarentegen een molensteen om de nek van de belastingbetaler. Als Dexia omvalt, draaien onze kinderen en kleinkinderen op voor een waarborg van 43,7 miljard euro, nadat we er al ettelijke miljarden in gestopt hebben.

  Dus neen, politici zijn niet de beste bestuurders van banken. En de vakbond en ziekenkas doen het niet meteen beter dan private aandeelhouders als het gaat om winstbejag en financiële ethiek wanneer zij het spaargeld van eenvoudige mensen mogen beheren. Laat ons dus lessen trekken uit het verleden en vooral niet opnieuw die weg opgaan. Een Belgische verankerde bank, graag, maar dan zonder politici en het christelijk middenveld aan boord. Als de christelijke Arco-organisaties überhaupt geld hebben, zouden ze dat in de eerste plaats beter besteden aan het vergoeden van hun coöperanten-slachtoffers, in plaats van opnieuw het spaargeld van de mensen te willen beheren.

  http://www.knack.be/nieuws/belgie/willen-we-opnieuw-een-dexia-verhaal-houd-de-vakbond-weg-bij-de-bank/article-opinion-663605.html

  Like

 3. Politieke koehandel rond Belfius en Arco: opletten geblazen

  8/02/16

  CD&V-bevriende organisaties zijn geïnteresseerd om Belfius te kopen. Opletten geblazen, zo waarschuwt Ewald Pironet, want belangenverlenging dreigt.

  ‘De gemeenten en het middenveld moeten de staatsbank Belfius kopen.’ Dat vindt alvast de christelijke vakbond LBC. Die wil daarvoor de handen in elkaar slaan met verwante organisaties als het ACV en de mutualiteit CM. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had eerder al gezegd dat de staatsbank Belfius bij een privatisering best in Belgische handen zou blijven.

  Als de overheid erin slaagt Belfius te verkopen, brengt dat geld op waarmee de overheidsschuld die steeg tot 107 procent van het bbp opnieuw wat kan dalen. De hoge overheidsschuld zou een bezorgdheid van de regering Michel moeten zijn, want de rente staat vandaag wel zeer laag, maar dat zal niet eeuwig zo blijven. Als België dan opnieuw moet gaan lenen tegen hogere rentes, breekt een hoge overheidsschuld zeer zuur op.

  Als de overheid Belfius Belgisch wil houden, om naast KBC nog een tweede grote Belgische bank te hebben, zou ze Belfius bijvoorbeeld naar de beurs kunnen brengen. Of ze zou KBC kunnen polsen of die niet geïnteresseerd is in een overname om samen een écht grote Belgische bank te vormen.

  Maar er is dus ook levende interesse van organisaties uit het christelijke middenveld. Dat wil ook de gemeenten betrekken bij een overname van Belfius, zodat op die manier de overheid toch aandeelhouder blijft van Belfius.

  Belfius is het voormalige Dexia Bank België. Dexia ging tijdens de financiële crisis in 2008 ei zo na kopje onder. Het was de Belgische overheid, en dus de belastingbetaler, die Dexia redde. Toenmalige aandeelhouders van Dexia was Arco – de financiële arm van het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, die na het debacle zijn naam veranderde in beweging.net. Verder was de Gemeentelijke Holding, met als aandeelhouders Belgische gemeenten en provincies, aandeelhouder van Dexia. Het voorstel van LBC voor de overname van Belfius komt dus een grote lijnen neer op een kopie van de situatie bij Dexia.

  Beweging.net (het vroeger ACW) ijvert nog steeds voor een vergoeding door de overheid van de verliezen die de Arco-coöperanten leden bij het debacle van Dexia. CD&V maakte daar bij de regeringsonderhandelingen een punt van, andere regeringspartijen hebben daar veel minder oren naar. Niet alleen zou een vergoeding van de Arco-coöperanten onfair zijn tegenover de gewone aandeelhouders van Dexia die hun geld verloren, maar met een overheidsvergoeding voor de Arco-coöperanten zal het begrotingstekort nog toenemen. Dat kan de regering-Michel missen als kiespijn.

  Wat er van een vergoeding voor de Arco-coöperanten in huis komt, is dus zeer onduidelijk. Wel duidelijk is dat ondertussen de christelijke zuil en het CD&V aan het manoeuvreren is om een rol te kunnen spelen bij Belfius, niet alleen via de christelijke middenveldorganisaties, maar ook via de gemeenten, waar de christendemocraten nog een mooie rol spelen. Het ligt voor de hand dat het Arco-dossier en het Belfius-dossier aan elkaar worden gekoppeld.

  Afgelopen weekend formuleerde CD&V-voorzitter Wouter Beke striemende kritiek aan het adres van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die speelt een cruciale rol, zowel in het Arco-dossier als in het Belfius-dossier.

  De oprispingen van Beke tegenover Van Overtveldt kunnen in dat licht worden gezien: de druk wordt opgevoerd opdat CD&V en haar bevriende organisaties hun slag kunnen thuis halen. Ze willen opnieuw een vooraanstaande rol in ons financieel landschap spelen.

  Een voorname vraag daarbij is tegen welke prijs de overheid Belfius zal verkopen. De belastingbetaler heeft er al zoveel miljarden ingestoken dat het uitkijken wordt of Belfius aan een eerlijke prijs wordt verkocht.

  Zeker als Belfius aan de christelijke organisaties uit het middenveld en de gemeenten zou worden verkocht, omdat er belangenvermenging dreigt tussen de verkoper (met CD&V in de regering) en de koper (CD&V-bevriende organisaties en gemeentes waar CD&V nog een belangrijke rol speelt). Dat wordt dus opletten geblazen.

  http://www.knack.be/nieuws/belgie/politieke-koehandel-rond-belfius-en-arco-opletten-geblazen/article-opinion-662363.html

  Like

 4. Parlementaire onderzoekscommissie Belfius:

  11 maart 2015

  Er komt geen parlementaire onderzoekscommissie. Dat heeft Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten maandag in Terzake verklaard nadat haar partij de contracten tussen Belfius en het ACW heeft kunnen inkijken

  http://www.vandaag.be/tags/-/%2Fbinnenland%2F119607_geen-onderzoekscommissie-in-zaakacwbelfius.html

  ——
  Het artikel blijkt niet meer te bestaan…

  Not Found

  The requested URL /tags/-//binnenland/119607_geen-onderzoekscommissie-in-zaakacwbelfius.html was not found on this server.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s